Over mij

Een aantal jaar geleden is de oprichter van deze site zich gaan toeleggen op het vliegen met drones.

In de afgelopen jaren heeft het vliegen met een drone een enorme toevlucht genomen en is er een hoop onduidelijk geworden wat nu wel en wat nu niet is toegestaan als men met een drone het luchtruim wil betreden. 

In de loop der jaren is er vanuit de overheid en vanuit het publiek de behoefte ontstaan om meer duidelijkheid omtrent de verouderde regelgeving  waar de drones onder vielen. De geldende regels waren  meer toegespitst op het vliegen met modelvliegtuigen op de daarvoor aangewezen modelbouw vliegvelden. De verkoop van drones in het jaar 2015 heeft een enorme vlucht genomen. Er zijn alleen in Nederland al meer dan 80.000 drones verkocht. Dit verplichte de overheid tot een betere regelgeving over het gebruik van drones. Er is door de overheid in 2016 een landelijke campagne gestart om de steeds groter wordende groep drone vliegers te informeren over de regels waar men als drone vlieger zich aan dient te houden.

In december 2020 is het nieuwe Europeese drone regelement van kracht geworden. Dit betekend dat in alle aangesloten europeese landen vanaf januari 2021 de zelfde droneregels gelden. En dat een dronepiloot onder de zelfde condities in alle aangesloten europeese landen mag vliegen met een drone. (al is men nog wel steeds verplicht om zich te verwittigen of er afwijkende lokale regels gelden)  Deze nieuwe regelgeving is bedoelt om de onderlinge landelijke afwijkende regelgeving simpeler en  begrijpelijker voor iedereen te maken.  Dat is niet helemaal gelukt. Er bestaan nogsteeds onderlinge verschillen wat wet en regelgeving aangaat. Zo mag men in Belgie na zonsondergang wel vliegen (mist er een zichtbaar groen lampje aan de onderkant van de drone is bevestigd) En in Nederland mag je 15 minuten na zonsondergang niet meer vliegen ( met vliegbrevet A2)  Hier ligt nog wel een uitdaging.  

Sinds januari 2021 ben ik in het bezit van de juiste Nederlandse  vliegbewijzen (A1-A3-A2) en kan zowel in Nederland als in de rest van Europa met een drone opereren.

Om mijn kennis te delen ben ik in 2014 met een Facebook pagina  begonnen waar de toekomstige maar ook de huidige dronevlieger terecht kan met zijn of haar vragen over drones. Gezien het nog steeds stijgende aantal leden (7000) is er dus behoefte om de onderlinge kennis te delen (Drone vliegers Nederland en Vlaanderen)

Ik geef graag demonstratie vluchten en uitleg over de nieuwste regelgeving bij u op locatie en laten uw gasten meekijken in de wereld van de drones.

U kunt mij vinden op o.a. braderieen, marktdagen, bedrijfsfeesten, en evenementen. 

Wilt u ook uw omgeving eens zien vanuit een ander perspectief? Neem dan contact met mij op en vraag naar de mogelijkheden.

                                               

Aad Stikkelorum

A.Stikkelorum
Lieving 23a
9411TB Beilen
tel: 06-41886997